Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Κουρκουμάς: το θεραπευτικό βότανο της Ανατολής

To τουρμέρικ ή αλλιώς κιτρινόριζα ή κουρκουμάς, προέρχεται από την τροπική Νότια Ασία και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας. 
Χάρη στα εξαιρετικά οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία, έχει μελετηθεί εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ.

Τα δραστικά συστατικά του κουρκουμά είναι μια ομάδα μορίων που ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Πρόκειται για πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην κατηγορία των φενολών (ουσίες όπως αυτές που περιέχονται στο πράσινο τσάι, στα κεράσια, στο κρεμμύδι κ.ά.).

Αντικαρκινικές ιδιότητες
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα συγκεκριμένα φυσικά μόρια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και έχουν δείξει ότι μπορούν να αναστείλουν την καρκινογένεση και να συρρικνώσουν καρκινικούς όγκους, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνουν και την τοξικότητα από τους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες.

Επίδραση στο DNA
Παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον και η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζουν την τελική έκφραση του DNA κατά 95%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να έχει παθολογικό DNA και να μην νοσήσει ποτέ ή να έχει τον ιδανικότερο συνδυασμό γονιδίων και να νοσεί βαριά, γιατί ζει σε ένα τοξικό περιβάλλον ακολουθώντας νοσηρές συνήθειες και τρόπο ζωής.

Μέσω της διατροφής, λαμβάνουμε συστατικά που ενεργοποιούν θεραπευτικούς ενδοκυττάριους μηχανισμούς ή και το αντίστροφο. Το τουρμέρικ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τους φυσιολογικούς υγιείς μηχανισμούς και βοηθά τα κύτταρα να βρουν το δρόμο προς τη φυσιολογική λειτουργία. Συγκεκριμένα, ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Προβλήματα του γαστρεντερικού
Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τουρμέρικ σε φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα) αλλά και σε απλές κολίτιδες, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Η κατανάλωση τουρμέρικ σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και προβιοτικά υψηλής συγκέντρωσης για αποκατάσταση της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του εντέρου.

Χοληστερόλη
Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλισμάτων κουρκουμά δύο φορές την ημέρα για 3 μήνες μειώνει την ολική χοληστερόλη, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή» χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια σε υπέρβαρα άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Οστεοαρθρίτιδα
Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση εκχυλισμάτων κουρκουμά μπορεί να μειώσει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις έρευνες, ο κουρκουμάς φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικός με την ιβουπροφαίνη, όσον αφορά στη μείωση του συγκεκριμένου πόνου.

Ψωρίαση
Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ότι το τουρμέρικ μειώνει τη ψωρίαση και τις εξάρσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Απορρόφηση
Για να αυξηθεί η απορρόφηση και η αποτελεσματικότητά του, το τουρμέρικ μπορεί να συνδυαστεί με ένα άλλο φυσικό συστατικό, την πιπερίνη, που βρίσκεται στο κοινό μαύρο πιπέρι.

Αισθητική
Το τουρμέρικ είναι γνωστό, επίσης, ως θεραπεία ομορφιάς. Χρησιμοποιείται ενάντια στην πιτυρίδα και την ακμή, για τη μείωση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων και για ενυδάτωση του δέρματος.

Ο κουρκουμάς ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνεται χωρίς τη συμβουλή γιατρού στις παρακάτω περιπτώσεις:
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
Προβλήματα της χοληδόχου κύστης
Αιμορραγικά προβλήματα (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Διαβήτη (η κουρκουμίνη μπορεί να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη)
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Παθήσεις που συνδέονται με ορμονικές διαταραχές, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινώματα της μήτρας (δρα ως οιστρογόνο)
Υπογονιμότητα
Έλλειψη σιδήρου (μεγάλες ποσότητες κουρκουμά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου)
Πριν από χειρουργικές επεμβάσεις (επιβραδύνει την πήξη του αίματος)
Ταυτόχρονη λήψη αντιπηκτικών/αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων
Πηγή: Cypriahealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου