Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Σπάνιο φαινόμενο: Οπαδοί ρωσικής ομάδας τίμησαν μέσα στο γήπεδο τον Άγιο Αλέξανδρο Νιέφσκυ

Ένα πρωτοφανές γεγονός για τα αθλητικά δρώμενα συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στην Ρωσία.
Ένα εντυπωσιακό κορεό (τεράστιο πανό) που απεικόνιζε τον Άγιο 
Αλέξανδρο Νιέφσκι, σήκωσαν οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, κατά τη διάρκεια του αγώνα Ζενίτ-Σπάρτακ Μόσχας στις 6 Αυγούστου 2017.

Στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται η ονομαστή Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ, όπου φυλάσσεται το αδιάφθορο άγιο λείψανό του.

Ο Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς «Νιέφσκι» (1220 – 1263 μ.Χ.) είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ρωσίας και άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρξε ηγέτης της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ. Ο Αλέξανδρος Νιέφσκι και ο αδελφός του Αντρέι έγιναν κύριοι ολόκληρης της Ρωσίας το 1248 μ.Χ. Ο Αλέξανδρος έλαβε τα δυτικά πριγκιπάτα γύρω από το Κίεβο (συν το Νόβγκοροντ που ήδη εξουσίαζε), ενώ ο Αντρέι τα ανατολικά με κέντρο το Βλαντίμιρ.

Ο θάνατος βρήκε τον Αλέξανδρο σε ηλικία μόλις 43 ετών καθώς επέστρεφε στο Βλαντίμιρ από το Σαράι, όπου θρυλλείται πως είχε πάει για να ζητήσει επιεική μεταχείριση για κάποια πριγκιπάτα που δεν ήθελαν να πληρώσουν φόρο υποτέλειας. Ταξίδευε ήδη σοβαρά άρρωστος όταν εξέπνευσε στην πόλη Γκοροντέτς του Βόλγα στις 14 Νοεμβρίου 1263 μ.Χ.

Λίγα μόλις χρόνια μετά το θάνατό του, στα τέλη του 13ου αιώνα, εμφανίσθηκε ένα χρονικό με τίτλο «Η ζωή του Αλέξανδρου Νιέφσκι». Σε αυτό περιγράφεται ως ο ιδανικός πρίγκιπας που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή κατά των εχθρών και έσωσε τη Ρωσία.

Η Ρωσική Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο το 1547 μ.Χ. Εορτάζει στις 23 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου